Dia de la dona

Dia de la dona

El passat dimecres 7 de març aprofitàrem el temps del pati per conscienciar l’alumnat sobre la igualtat: llegírem el manifest feminista, decoràrem l’IES amb llaços morats, férem pancartes… En definitiva, tot preparat per donar visibilitat a un col·lectiu que, tot i que és molt nombrós, encara no ha assolit els seus objectius d’igualtat.

dia de la dona-3Manifest Feminisme a l’escola

Cada 8 de Març celebram la xarxa generada entre dones per a defensar els nostres drets conquerits. Fou la unió de moltes dones en el món la que va aconseguir grans victòries per a totes nosaltres i la que ens va portar els drets que avui tenim. Ens precedeix una llarga genealogia de dones, mares, alumnes, activistes, docents, treballadores, sufragistes, sindicalistes… que han obert el camí. Les que cada dia lluiten -i han lluitat- per la llibertat; no sols de les dones, sinó de tota la Humanitat. No obstant això, sabem que no és prou: resta molt per fer i nosaltres seguim lluitant, reivindicant la importància d’una visió de gènere a l’aula.

dia de la dona-2La sonoritat és la nostra arma; és l’acció multitudinària la que ens permet anar endavant. La data del 8 de març és nostra, internacional i reivindicativa. Avui, 8 de Març, les dones de tot el món estam convocades a la ​VAGA FEMINISTA i nosaltres, com a membres actives de la comunitat educativa, ens posicionam obertament a favor d’aquesta. La nostra identitat és múltiple, som diverses. Vivim a l’entorn rural i a l’entorn urbà, treballam en l’ambit educatiu i en el de les cures. Som TOTES les que plegades, avui, aturem el món i cridem:

PROU! d’agressions, d’humiliacions, de marginacions o d’exclusions. EXIGIM que es dugui a terme el Pacte d’Estat contra les violències masclistes –d’altra banda, insuficient– i que s’implanti als centres educatius un pla de coeducació per anar treballant amb els infants, des de la base, noves formes de fer, entendre i relacionar-se. Denunciam la repressió a qui encapçala la lluita pels drets socials i reproductius, com les Feministes Encausades.

PROU! de violències masclistes, quotidianes, invisibilitzades i protegides pel sistema. VOLEM poder moure’ns en llibertat per tots els espais i a tota hora i reivindicam l’escola com agent actiu en la transmissió de valors d’igualtat, cada cop més vulnerats amb lleis i polítiques sexistes i classistes com la LOMQE.

PROU!​davant totes les violències que ens travessen.

Vaga de cures: som les que reproduïm la vida. El treball domèstic i de cures que fem les dones és imprescindible per al sosteniment del món. Avui, amb la vaga de cures en la família i la societat, donem visibilitat a un treball que ningú vol reconèixer, ja sigui en la llar -mal pagat- o com economia submergida. Reivindicam que el treball de cures sigui reconegut com un bé social de primer ordre i exigim la redistribució d’aquest tipus de tasques, no sols a casa sinó a tots els centres de treball.

Vaga laboral ​contra els sostres de vidre i la precarietat laboral, perquè els treballs als quals aconseguim accedir estan marcats per la temporalitat, la incertesa, els baixos salaris i les jornades parcials no desitjades.Vaga de consum, ​en solidaritat amb totes les companyes que no poden dur a terme les seves reivindicacions avui i per atacar directament als responsables d’un mercat sexista que ven la dona com a un producte mentre que és ella la que mou, dia rere dia, l’economia de les llars i els carrers.

dia de la dona-1L’educació és l’etapa principal en la qual construïm les nostres identitats sexuals i de gènere i, per això, les estudiants, les mestres, la comunitat educativa i tot el moviment feminista exigim el nostre dret a una educació pública, laica i feminista. Lliure de valors heteropatriarcals des dels primers trams educatius, en els quals les docents som majoria fins a la universitat. Reivindicam també el nostre dret a una formació afectivo-sexual que ens ensenyi -i ens permeti ensenyar- en la diversitat, sense pors, sense complexos i que no permeti una sola agressió masclista ni LGTBIfòbica en les aules.

Exigim avançar en la coeducació en tots els àmbits i espais de formació i una educació que no relegui la nostra història als marges dels llibres de text; i en la qual la perspectiva de gènere sigui transversal a totes les disciplines. No som una excepció, som una constant que ha estat callada!

Denunciem les retallades pressupostàries en els sectors que més afecten les dones: el sistema de salut, els serveis socials i l’educació.

Denunciem la justícia patriarcal que no ens considera subjectes de ple dret.

Denunciem la greu repressió i retallades de drets que estem patint.

Exigim plena igualtat de drets i condicions de vida i la total acceptació de la nostra diversitat. Avui, la vaga feminista no s’acaba:

SEGUIREM FINS A ACONSEGUIR EL MÓN QUE VOLEM A TRAVÉS DE L’EDUCACIÓ! VISCA LA VAGA FEMINISTA!