Què feim els filòlegs?

Què feim els filòlegs?

¿QUÉ HACEMOS LOS FILÓLOGOS?

Aquest va ser el títol d’una interessant conferència que ens va venir a impartir el professor emèrit de la Universidad Complutense de Madrid Alberto Bernabé Pajares, catedràtic de Filologia Grega. Bernabé és un investigador d’alt nivell, amb més de cent publicacions a l’esquena, i que ha treballat diversos camps: micenologia, textos hitites, fragments èpics, fragments òrfics, etc. A la vegada és un excel·lent comunicador que va fer les delícies del públic adolescent que l’escoltava ben atent durant la seva xerrada.

Partint d’una definició del que diuen els diccionaris actuals a l’ús del que és un filòleg, Alberto Bernabé va anar desglossant, explicant i ampliant el concepte de filòleg, sense deixar cap parcel·la del coneixement oblidada. A mesura que anava detallant el terme, farcia el seu discurs d’acudits i de casos curiosos que no deixaren de despertar un enorme interès entre els alumnes. Tot plegat, una excel·lent manera d’entrar en contacte amb àmbits de la investigació que difícilment podem imaginar com són (lectura de textos sumeris, anàlisi i interpretació de papirs, identificació de tot tipus de restes que poden aparèixer en els documents, etc, etc).

L’IES Manacor vol agrair a la Secció Balear de la Sociedad Española de Estudios Clásicos el fet d’haver-nos brindat l’oportunitat de gaudir d’una lliçó com aquesta del professor Bernabé, emmarcada dins dels actes de la celebració del 50è aniversari del centre.