Jornada de Cooperació i Voluntariat

Jornada de Cooperació i Voluntariat

El departament de Formació i Orientació laboral de l’IES Manacor organitzà unes Jornades de Cooperació i Voluntariat el divendres 23 de març, amb col·laboració amb l’APIMA que va fer una donació als projectes de les distintes entitats socials que hi participaren.

IMA_JOR_9
IMA_JOR_7

Aquestes jornades pretenen sensibilitzar i enfortir la solidaritat entre els joves del nostre centre, consolidar i enriquir la cooperació i fomentar el voluntariat.

Per això, es va celebrar una ponència de «Voluntariat, un valor afegit» a càrrec de Joan Barceló, en què es destacava allò que es considera voluntariat i allò que no, i que aquest és una experiència que t’obri les portes al món laboral per les competències i valors que dóna als que s’apropen a aquestes accions de donar un servei als altres de forma desinteressada.

Na Paloma Pulido i n’Alfons López-Olivas, professors del departament de FOL, narraren les seves experiències en voluntariat, arribant a la conclusió que el voluntariat te fa adonar d’una realitat diferent a la que estam acostumats a veure i que el voluntariat te permet donar als altres però també rebre de la gent. Sempre aprens !!!

A continuació es va dur a terme una taula rodona «El Tercer Sector Social» participant-hi organitzacions que sense cap afany de lucre actuen en àmbits molts diversos, i desenvolupen accions i serveis d’interès general per donar en cada moment una resposta solidària i responsable a les necessitats, inquietuds i reptes de la societat.

IMG_PON_1Entitats socials que juguen un paper cabdal en la construcció, cohesió i inclusió social, i que lluiten per una justícia social i un benestar col·lectiu, arribant allà on ni l’Administració Pública ni el mercat ho poden fer.

I aquestes entitats, per tant, com a part de la societat, identifiquen necessitats i elaboren respostes, gestionant projectes, que sovint requereixen la intervenció del voluntariat, l’aportació del qual és considera clau per a la missió del projecte i de l’entitat.

IMA_JOR_7
IMA_JOR_4

En representació d’Estel de Llevant, que actua sobre persones amb problemes de salut mental, actuaren en Guillem, el seu gerent, que afirmà que s’ha de sentir passió per allò que un fa, i les tasques que n’Aina realitza com a voluntària transmetent els coneixements sobre cordar cadires als seus usuaris, i en Toni, usuari i alhora també voluntari de la Fundació Aproscom que ens va contar les seves experiències.

IMA_JOR_3
IMA_JOR_2

Per part de la Fundació Aproscom, intervineren n’Inès i n’Ester, ambdues tècniques de la fundació, explicant la importància que té el voluntariat dins de les tasques que duen a terme amb persones amb problemes de discapacitat intel·lectual. Remarcaren que molts d’estudiants s’hi apropen per tenir una primera experiència i poder-la destacar en els seus currículums vitae o entrevistes.

De la Fundació Vicenç Ferrer, na Maria de Lluc, ens contà las tasques que duen a terme a la Índia en forma de cooperació internacional i la manera com se podia exercir el voluntariat d’aquest tipus, per contribuir a un món mes just i equitatiu.

Na Sonia, en representació de la Creu Roja Manacor, destacà els múltiples serveis que ofereixen i als distints col·lectius que intenten arribar per aconseguir reduir les injustícies socials.

I en darrer terme, na Rosa intervingué per explicar els serveis que ofereix Càritas, i va contar amb la companyia de dos voluntaris de fa molts d’anys, na Maria que s’encarrega de tallers de costura, entre altres tasques, i en Miquel encarregat del Banc d’Aliments. I recalcaren que el voluntariat a més de donar, consisteix també en donar-se i en rebre. Molt gratificant!!

I per finalitzar, com que l’espai natural i lògic d’intervenció d’aquelles persones que volen fer sentir la seva veu per poder intervenir directament en la resolució dels reptes que es plantegen al conjunt de la societat, és en els projectes d’aquestes entitats, es va muntar un Firó de Voluntariat al hall del centre on tothom que va voler va poder obtenir informació més ampliada de com cooperar i fer-se voluntari.

Moltes gràcies a tots i totes !!!